investiční stříbro

 

Stříbro bylo od nepaměti používáno při výrobě šperků, ozdob a také i mincí, tedy měny. Stříbro bylo podobně jako zlato považováno za platidlo již od starověku. Stříbro však má vždy kromě své peněžní funkce i významné praktické a i průmyslové využití. Tím se stříbro podstatným způsobem odlišovalo od zlata a podobných investic (např. diamantů) což se přeneslo i do dnešních dob. Tato vlastnost pak na jedné straně způsobuje větší volatilitu (změnu ceny) stříbra, nabízí však zajímavější možnosti zhodnocení pro investora.
  
 V souvislosti s tím platí, že obzvláště stříbrné mince a menší ražené slitky, budou vždy podstatně dražší, než burzovní ceny vycházející z velkých kontraktů a často vypořádávané pouze finančně bez následného dodání fyzického stříbra. Podstatnou roli pro investory do fyzického stříbra pak hrají náklady na výrobu a distribuci fyzického stříbra. Toto se pak obchoduje s jistou přirážkou (premiem) nad burzovní cenu. Investici do fyzického stříbra však znevýhodňuje standartně uplatňovaná sazba DPH, která je v ČR 20%. Ovšem při očekávaném budoucím zhodnocení stříbra v desítkách (možná i stovkách) procent lze tuto nevýhodu investice do fyzického stříbra akceptovat.
  
 U investiční stříbrné mince je hlavní důraz kladen na obsah ryzího stříbra a povrchové zpracování proto bývá horší než u sběratelské stříbrné mince. Hmotnost investiční stříbrné mince pak obvykle bývá 1 trojská unce (1 oz). U stříbrných mincí se lze setkat samozřejmě i s kvalitní ražbou. Cena investiční stříbrné mince s kvalitní ražbou (proof) však obsahuje vysoké prémium a je tedy z hlediska investice do kovu méně výhodná.
  
 Velikost investiční stříbrné mince je ve většině případů odstupňována podle trojských uncí (zpravidla 1 oz), jak již bylo zmíněno výše, v Evropě se však můžeme setkat s určováním velikosti stříbrné mince podle gramů (zpravidla se jedná o 1 kg).
  
 Proč investovat právě do stříbrných mincí? S fyzickým stříbrem (investiční stříbro) v podobě stříbrných mincí dosáhneme ochrany majetku před inflací a svůj majetek tak můžeme touto cestou nejen rozmnožit, ale i stabilizovat. Investor kupující investiční stříbro (stříbrné mince, stříbrné slitky) může počítat s růstem hodnoty investice v řádu desítek procent! Navíc mají stříbrné mince vysokou likviditu a patří mezi komodity, které mohou být okamžitě zpeněženy. Další informace o použití stříbrných mincí jako formy stabilní a bezpečné investice s vysokou likviditou, s možností jejich zakoupení můžete nalézt zde.