investiční diamanty

 

Pokud si investor koupí diamant, musí počítat s tím, že je to investice minimálně na 5 let. Ale ani to není to nejvhodnější využití investičních diamantů. Ty mají jiné kouzlo. Je to nástroj jistoty a uložení části svých prostředků do konstantní hodnoty, která přetrvá i v případě politických či hospodářských krizí, která je dlouhodobá a běžně je předávána v rodinách mezi generacemi jako prostředek zabezpečení na nejhorší časy.
  
 Mezinárodní pohyb surových diamantů je monitorován. Existuje tzv. Kimberleyský proces, v jehož rámci se státy zavázaly k systému mezinárodních certifikací surových diamantů a evidenci jejich mezinárodního pohybu. Cílem je zamezit zneužívání surových diamantů pro financování povstaleckých a teroristických aktivit. Pohyb broušených diamantů již monitorován není a jejich obchodování zpravidla probíhá na takzvaných diamantových burzách z nichž nejznámější v Evropě je v Belgických Antverpách.
  
 Diamant má tři nejčastější využití, jako průmyslová surovina, jako šperk a také jako investiční prostředek. Diamantů, které mají takovou kvalitu, aby se daly použít pro investiční účely či k výrobě šperkařských kamenů, je však velmi malé množství. U broušených diamantů, které jsou využívány jako šperkařské nebo investiční kameny, se ustálila jednotná klasifikace. Každý kámen je hodnocen podle čtyř kritérií – takzvaných čtyř C, což je označení vycházející z anglických názvů těchto kritérií: cut, čili brus, carat – váha, color – barva a clarity – čistota. Každá toto kritérium má určitou škálu, podle které je hodnocena kvalita diamantu. Jako investiční diamanty se používají pouze kameny, které mají klasický kulatý briliantový brus o váze 0,3 – 1,5 karátu. Pro účely investice jsou vhodné  bílé kameny v horní škále barevné stupnice diamantu, které jsou absolutně čisté nebo mají jen velmi málo nečistot.