investiční fondy

 

Fond založený na stejných principech jako akciová společnost; v ČR fond shromažďující peněžní prostředky vydáváním akcií, získané prostředky používá investiční fond ke koupi cenných papírů, nemovitostí, movitých věcí, nebo je ukládá na zvláštní účet u banky.
 
 
 Investiční fondy jsou založeny na jednoduchém principu: mnoho investorů vkládá své prostředky do jednoho velkého balíku. Na základě zaměření investičního fondu potom jeho manažeři investují tyto částky do jednotlivých cenných papírů. Tím dochází k širokému rozložení rizik a již při malých vkladech získáváte užitek z profesionální správy majetku.
  
  
  Tato základní myšlenka investičních fondů existuje již přibližně 150 let a není náhodou, že tento model vytvořili právě Skotové, kteří jsou svou spořivostí známí. V roce 1868 byl ve Skotsku založen první investiční fond „Foreign & Colonial Government Trust“. Jeho zakladatelé tehdy uvedli v prvním reklamním prospektu: „Cílem společnosti je vytvořit pro malé střadatele stejné výhody jako pro bohaté tím, že riziko bude sníženo rozptýlením kapitálového vkladu na velké množství různých akcií.“
 Ze zákona č.189/2004 sb. vyplývá definice kolektivního investování. V tomto zákoně se rozumí kolektivním investováním podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků upisováním akcií investičního fondu nebo vydáváním podílových listů podílového fondu, investování na principu rozložení rizika a další obhospodařování tohoto majetku.
  
  
 Investiční fond je majetek, který náleží podílníkům a to v poměru podle vlastněných podílových listů. Podílový fond není právnickou osobou a je vytvářen investiční společností na základě povolení Komise pro cenné papíry. Investiční společnost obhospodařuje majetek v podílovém fondu svým jménem a na účet podílníků.
  
  
  Činnost investičních a podílových fondů upravuje zákon č. 248/1992 Sb. o investičních společnostech a investičních fondech ve znění pozdějších novel. Investiční společnost nesmí při propagaci používat nepravdivé nebo zavádějící informace nebo zamlčovat důležité skutečnosti. Zákon omezuje riziko ztrát investorů tím, že stanovuje limity pro držbu cenných papírů od jednoho subjektu (firma, obec, stát, centrální banka) v portfoliu fondu. Manažer fondu smí investovat jen v rámci daných pravidel.